top of page
תמונת הסופר/תעדי אהרון

כל מה שצריך לדעת על הנגשת אתרים בוויקס

בעקבות אינספור פניות שקיבלתי מכם, אני מעלה שוב ומעדכנת את כל מה שצריך וכדאי לדעת בנוגע להנגשת אתרים בוויקס. מאיפה התחיל כל הסיפור הזה?

בעקבות כתבה שעלתה ב-כאן 11 לפני כשנתיים, נושא הנגשת האתרים עלה לכותרות והדאיג, בצדק, בעלי אתרים.


הכתבה מתארת תופעה חדשה - עורכי דין שמגישים תביעות ייצוגיות נגד בתי עסק, על כך שאתרי האינטרנט שלהם אינם מונגשים. ממש תובעים סידרתיים, שמחפשים ברשת אתרים שאינם מונגשים כחוק ותובעים אותם על עשרות אלפי שקלים.

כבעלי עסק קטן, תביעה כזו יכולה להיות הרסנית.

בשנתיים האחרונות המגמה "השתכללה" ולא רק עורכי דין משתמשים באלמנט ההפחדה, גם חברות שמשווקת סרגלי נגישות להתקנה באתר, פונות לבעלי אתרים ומפחידים אותם שאם לא יתקינו את התוסף שלהם, הם חשופים לתביעה. נתקלתי עד כה בעשרות מקרים כאלו.


ידע הוא כח!

.

אז קודם כל נעשה סדר ונסביר את החוק:

החוק במדינת ישראל קובע כי אתרי אינטרנט של עסקים, העונים לקריטריונים מסויימים, נדרשים להנגיש את האתר לפי תקנים שנקבעו בחוק.

  • בקישור הזה של איגוד האינטרנט הישראלי תוכלו לבדוק בכמה שאלות קצרות האם האתר/העסק שלכם מחוייב בהנגשה

  • ובקישור הזה של משרד המשפטים ניתן לראות מהם הקריטריונים לפטור מהנגשה


אוקיי, בדקתם ומצאתם שאתם מחוייבים להנגיש, או שלא.

ובכל זאת, אני טוענת שאתם חייבים. השאלה המתבקשת היא – למה אני צריך להנגיש את האתר של העסק שלי?

אז ברמה האתית והאנושית – ברור שחייבים. 20% מהאוכלוסייה בישראל הינם בעלי צורך בהנגשה (כבדי שמיעה ו/או ראייה, בעלי מוגבלות מוטורית כזו או אחרת ועוד...), וברמה הכי אנושית ובסיסית שלנו, היינו רוצים שירגישו בנוח לבקר ולגלוש באתר שלנו.

וברמה המקצועית - האם אתם מעוניינים לוותר על 20% מקהל היעד שלכם?


חשוב לדעת #1 – יש כל מיני תקנים של נגישות אתרים. המחמיר שביניהם הוא תקן AA, המקל הוא A.


חשוב לדעת #2 – החוק אינו דורש התקנת תוסף נגישות, ויתרה מכך, אני ממש לא ממליצה להתקין תוסף כזה, שפוגע בניראות של האתר, פוגם בתפקוד ובמהירות שלו ובתכלס מי שצריך הנגשה לא ישתמש בו (מיד מרחיבה על זה). באתר של משרד המשפטים אפשר לראות במפורש שהם מציינים שאין צורך:

אתר משרד המשפטים - שאלה ותשובה - האם חובה להתקין סרגל נגישות באתר
מתוך שאלות ותשובות באתר של משרד המשפטים


אז מה זה בעצם אומר "להנגיש את האתר"?

הנגשת האתר נועדה להפוך אותו לזמין, ידידותי ונוח יותר לשימוש עבור אנשים עם צרכים מיוחדים, הנובעים בין היתר ממוגבלויות מוטוריות שונות, לקויות קוגניטיביות, קוצר רואי, עיוורון או עיוורון צבעים, לקויות שמיעה וכן אנשים בני הגיל השלישי.

גולשים אלו משתמשים בעזרים טכנולוגים כדי לגלוש באינטרנט. תוכנה כזו נקראת "קורא מסך". הקורא מסך, שמותקן על המחשב והטלפון שלהם "מקריא ומתאר" להם את התוכן באתר, מאפשר להם לעבור באמצעות המקלדת בין האלמנטים השונים, התמונות, הפיסקאות, הכפתורים, ועלינו לדאוג שהקורא מסך שלהם יוכל לבצע את עבודתו נאמנה. כלומר, יקריא את מה שרואים על המסך בסדר הנכון, ידע לזהות מהי כותרת, ומהי פיסקה רגילה, ידע להקריא לגולש מה רואים בתמונה ולאן הכפתור יוביל את הגולש במידה וילחץ עליו.

לכן אין לגולשים בעלי מוגבלות שום צורך בתוספי נגישות, כי הם פשוט לא משתמשים בהם.


ומה עלינו לוודא כדי שהקורא מסך יקריא את האתר שלנו כמו שצריך?

  1. שלכל התמונות באתר שלנו יש Alt Text (Alternative Text = טקסט אלטרנטיבי) שזה בעצם טקסט שמוגדר "מאחורי כל תמונה" ומסביר מה רואים בתמונה. עושים זאת דרך ה-Setting של כל תמונה באדיטור.

  2. שלצבעוניות באתר יש ניגודיות טובה כך שהטקסט קריא – למשל טקסט שחור על רקע לבן או טקסט לבן על רקע שחור (ולא ורוד בהיר על אפור כי "זה נורא יפה"). אפשר לבדוק ניגודיות כאן!

  3. שלכל דף באתר מוגדרות באופן עיקבי כותרת ראשית אחת, כותרות משנה וטקסט רץ שמוגדר כפיסקה. מוודאים זאת דרך חלונית עיצוב הטקסט - כותרת ראשית צריכה להיות מסומנת כ-H1, כותרת משנית כ-H2, כותרות סעיפים כ-H3, ופיסקאות כ-P.

  4. ששימוש במקשי החיצים, ומקשי -/+Enter, Esc, Tab, Ctrl מעבירים את הפוקוס של הגולש בין האלמנטים השונים בדף לפי סדר הקריאה. עושים זאת באמצעות כלי ה-Layers שנמצא באדיטור בצד ימין למעלה תחת תפריט Tools.

  5. מומלץ מאוד להוסיף כתוביות לסירטוני הוידאו שלנו.

  6. חובה להוסיף לאתר הצהרת נגישות ולציין בהצהרה מי אחראי הנגישות של העסק.

ניתן להוריד תבנית (Template) להצהרה כזו באתר של משרד המשפטים.


כל אלו תואמים לתקן המחמיר AA, ולוויקס יש כלים מצויינים והגדרות מובנות שמאפשרות לוודא שהם אכן מתקיימים באתר.


בוויקס אדיטור הקלאסי יש גם אשף נגישות (Accessibility Wizard) שאני ממש ממליצה להשתמש בו לאחר שסיימתם להנגיש את כל חלקי האתר. האשף סורק את כל האתר ויכין לכם רשימה של אלמנטים שפיספסתם ולא הנגשתם אותם כמו שצריך. מדגישה ששימוש באשף הוא רק כלי עזר ואינו מכסה את כל הפעולות הנדרשות, ובוודאי שאינו מסיר מכם אחריות להנגשה מלאה.

בחזרה לתובעים הסידרתיים שמחפשים אותנו כדי לתבוע....

אז כדי להגן על עצמנו מפני תביעות כדאי ומומלץ:

  1. לעשות בדיקה חוזרת, ולוודא שכל ששת הסעיפים לעיל מתקיימים באתר שלנו.

  2. חובה להוסיף לאתר "הצהרת נגישות" – התובעים הסידרתיים לא רק מחפשים אתרים שאינם מונגשים כנדרש, הם גם מחפשים אתרים שאין בהם הצהרת נגישות, מה שהופך אותם לפגיעים. הצהרת הנגישות צריכה לפרט איזה פעולות בוצעו באתר כדי להפוך אותו לנגיש, באיזה דפדפנים ניתן להשתמש כדי לקרוא את האתר בצורה מיטבית, אילו רכיבים באתר אינם ניתנים להנגשה בגלל בעיה טכנית וכן במידה ויש מקום פיזי לעסק שלכם, אז יש לפרט אילו אמצעי הנגשה פיזיים יש בעסק.

    להצהרה יש משמעות משפטית ומטרתה להגן עליכם מפני תביעות. היא נותנת לכם 60 ימים של שקט, כך שבמידה וקיבלתם פנייה ואיום על כך שהאתר שלכם לא מונגש, יהיו לכם 60 יום לתקן את הלקות באתר ואם לא תתקנו רק אז תהיו חשופים לתביעה. כאמור, מכאן אפשר להוריד טמפלייט של הצהרת נגישות מטעם משרד המשפטים.


אל תתבלבלו! בינואר 2024, בית המשפט המחוזי קבע באופן תקדימי כי יש לדחות בקשות לייצוגיות העוסקות בהפרות בתקנות נגישות באתרי אינטרנט של עסקים, שכן יש לפנות קודם לכן לבעל העסק על מנת שיוכל לתקן את ההפרה. אומנם פסיקה זו היא מבורכת, אך עדיין אינה מעוגנת בחוק, כך שעדיין עסקים קטנים וגודלים מקבלים תביעות (אני מקבלת פניות כאלה יום יום) זדוניות על אי עמידה בחוק ההנגשה. שיטת מצליח. אם יש באפשרותכם להמנע מהתעסקות משפטית בתביעה שכזו, אז למה לא בעצם?

אז מה אני מציעה לכם לעשות מכאן?

יש לי שתי הצעות בשבילכם...


וובינר מוקלט מקיף שמלמד איך להנגיש אתרים בוויקס (אדיטור קלאסי בלבד):

  1. הוובינר מתאים לעצמאים בעלי אתר וויקס קלאסי שמעוניינים להנגיש לבד את האתר שלהם, וכן לבעלי סטודיו לבניית אתרים בוויקס שמעוניינים להגדיל את מניפת השירותים בתשלום ללקוחות שלהם.

  2. הוובינר מכיל את כל הכלים להנגשת אתר וויקס באדיטור הקלאסי לפי תקן AA באופן עצמאי. עשרות לקוחות שלי כבר צפו בוובינר והנגישו באופן עצמאי את האתר שלהם!



חבילת הנגשה לאתר שלכם* שכוללת:

  1. סריקה של כל האתר ותיקון לקויות כמתואר בסעיפים 1-5. ממש דף דף, אלמנט אלמנט ולוודא שהכל עומד בהגדרות הללו. אין דרך קיצור. (לגבי סעיף 5 הנוגע לכתוביות בסירטוני וידאו – לאחר שתוסיפו כתוביות, העבירו לי את הסירטון המעודכן ואחליף אותו באתר)

  2. הוספת דף "הצהרת נגישות" – עיצוב ובנייה בלבד. את הנוסח תצטרכו לספק. כאמור, מומלץ שיהיה מנוסח על ידי עורך דין.


    *העלות הסופית להנגשת אתר תלויה באופן ישיר בגודל שלו. כמה דפים יש בו? כמה תמונות? כמה מוצרים?


צרו איתי קשר לקבלת הצעת מחיר לאתר שלכם



ובונוס קטן

גוגל מאוד אוהב אתרים מונגשים ומקדם אותם אורגנית בתוצאות חיפוש. למה? כי יותר קל לו לקרוא את העמודים באתר שלכם – התוכן והסדר ברור, הכותרות מוגדרות היטב, התמונות מתוארות בטקסט, מה שעוזר לגוגל להציג אתכם בתוצאות חיפוש שונות. המשמעות היא שאם תנגישו את האתר שלכם כנדרש, זה גם ישפיע באופן ישיר על האופטימיזציה של האתר מבחינת ה-SEO שלו והדירוג שלו בגוגל יעלה משמעותית!

אם יש לכם עדיין שאלות ואתם לא בטוחים אם אתם צריכים חבילת הנגשה כזו, את כולה או חלקה, אני כמובן זמינה בשמחה לענות על שאלות.







* מאחר והנגשת האתר הינה פעולה מתמשכת ולא חד פעמית, נגישות האתר הינה באחריות בעל האתר. מובהר בזאת כי לעדי אהרון אין אחריות כלשהי על נגישות האתר וביצוע התאמת הנגישות באתר האינטרנט ע"י עדי אהרון, אינו גורע מאחריות הלקוח לפעול על פי תקן הנגישות ו/או כדי להטיל על עדי אהרון אחריות מכל מין וסוג שהוא לכל תקלה ו/או נזק ו/או תביעה. במידה ותידרש הנגשה מחמירה יותר מכלי ההנגשה המובנה של Wix, על הלקוח/ה ליצור קשר עם חברת הנגשה חיצונית.


לוגו של עדידה

Comentarios


bottom of page